چگونگی کاشت گل سنبل به روش ساده | همه چیز درباره گل سنبل
چگونگی کاشت گل سنبل به روش ساده | همه چیز درباره گل سنبل : برخلاف تصور عموم کاشت گل سنبل بسیار آسان است و این به دلیل زیبایی خاص این گل است و اگر نکاتی را رعایت کنید که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، به راحتی می توانید گل سنبل را در خانه خود بکارید.
سنبل یکی از گل های زیبای بهار و یکی از اجزای اصلی سفره هفت سین ما ایرانیان است با شروع فصل سرما، کاشت گل های پیاز از جمله نرگس و مریم گلی آغاز می شود.
گل سنبل نیز یکی از گل های پیازی است که می توانید با شروع فصل زمستان آن را بکارید تا در بهار شکوفا شود. در این مقاله نحوه پرورش سنبل در گلدان و شرایط نگهداری آموزش داده می شود.
چگونگی کاشت گل سنبل به روش ساده | همه چیز درباره گل سنبل
بیشتر بخوانید» 5 گیاه موثر برای اکسیژن اتاق خواب و منزل |
معرفی گیاه سنبل
گیاه سنبل از خانواده سوسنیها و پیازها به ارتفاع 15 تا 20 سانتی متر و گلهای اولیه آن به صورت خوشه ای در انتهای ساقه گوشتی معمولاً از اواسط اسفند تا فروردین ماه باز می شود و به رنگ های سفید، قرمز، آبی، ارغوانی است. صورتی و زرد و... این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد.
سنبل گیاهی پیازدار و چند ساله گلدار از خانواده Asparagaceae است که بومی جنوب غربی آسیا، جنوب و مرکز ترکیه، شمال غربی سوریه و لبنان است. این گیاه در قرن شانزدهم به اروپا معرفی شد. حدود 95 درصد از تقاضای سنبل جهان در هلند تولید می شود. از این رو به این گل سنبل هلندی نیز می گویند.
این گیاه علفی و پیازی است که با تولید گل های زنگوله ای گل آذین های خوشه ای تولید می کند. رنگ گلها سفید، زرد، صورتی، قرمز، بنفش و ... است که معمولاً رنگ غالب آن بنفش است. لازم به ذکر است که سنبل وحشی یا سنبل ایرانی به صورت خودرو دیده می شود.
کلاغک یا موسکاری است که از نوع سنبل نیست و فقط مربوط به سنبل است ارتفاع این گیاه به 15 تا 20 سانتی متر می رسد و گل های اولیه آن به صورت خوشه ای در انتهای ساقه گوشتی معمولاً از اواسط اسفند تا فروردین باز می شود و به رنگ های سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
بیشتر بخوانید» عوض کردن خاک گیاه و اصول کلی نگهداری از آنها |
نحوه کاشت پیاز سنبل در خانه
بهترین فصل برای کاشت پیاز گل سنبل در گلدان یا ظروف آب، آبان و آذر است. بسته به جایی که قصد کاشت گل سنبل را دارید باید نکات مختلفی را در نظر بگیرید:
پیاز مناسب را انتخاب کنید
✅چند روز مانده به عید به گلخانه ها و گل فروشی ها بروید پیاز سنبل را تهیه کنید.
✅این گیاه را می توانید در آب، خاک گلدان و خاک باغچه پرورش دهید.
✅پیاز گل سنبل نباید معیوب و مریض باشد.
✅برای شناسایی پیاز سالم، پیاز سفت و سنگین را انتخاب کنید
✅ اگر تازه کارید از طریق دیدن پیاز نمی توانید رنگ گیاه را تشخیص دهید پس از فروشنده بخواهید رنگ گل مورد علاقه تان را به شما بدهد.
✅به فروشنده بگویید پیاز مخصوص باغچه و یا گلدان می خواهید. زیرا این پیاز ها متفاوت اند.
زمان و محیط رشد سنبل
کاشت پیاز گل سنبل همانند سایر پیازها در اواخر پاییز صورت می گیرد و نیاز به طی کردن دوره سرمایی دارد. برای کاشت پیاز گل در محیط باز ، مکانی را انتخاب کنید که در دوره نیاز گرمایی روزانه حدود ۵ ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت نماید. گل سنبل در سایه نیز امکان رشد دارد، ولی از کیفیت شکوفه های آن کاسته می شود.
مراحل رشد پیاز سنیل در گلدان
پس از خرید پیاز سنیل ، قابلمه ای با دهانه 10-12 سانتی متر و ارتفاع 30 سانتی متر با سوراخ های مناسب انتخاب کنید. مطمئن شوید که گلدان به خوبی زه کشی شده است.
گلدان را با خاک سبک و با زهکشی خوب با مخلوطی از خاک برگ پوسیده و ماسه پر کنید (بیشتر خاک مورد نیاز این گل باید ماسه باشد. حدود 70 درصد ماسه و بقیه خاک برگ، کوکوپیت یا پیت ماس).
در صورتی که پیاز سنبل دوره سرما را طی نکرده باشد، پیاز را طوری در گلدان می کاریم تا نوک پیاز در سطح گلدان باشد و اطراف آن را با خاک سبک می پوشانیم.
هنگامی که سنبل ها شروع به رشد کردند و به ارتفاع 3-5 سانتی متر رسیدند، می توان آنها را در داخل خانه در مکانی روشن و دور از نور مستقیم خورشید و در دمای حدود 15 درجه سانتیگراد نگهداری کرد.
زمانی که ارتفاع ساقه گل سنبل به ۱۰ سانتی متر رسید گیاه می تواند در معرض نور خورشید قرار گیرد گل سنبل معمولاً بعد از 3 هفته شروع به گل دادن می کند. در این مدت باید آبیاری منظم انجام شود. مراقب باشید آب کف گلدان نریزد و از پاشیدن آب روی برگ ها که باعث پوسیدگی گل ها می شود خودداری کنید.
برای تنظیم دوره گلدهی سنیل می توان شرایط دمایی را تغییر داد تا گیاه دیر یا زودتر گل دهد. البته این امر پس از سبز شدن گیاه و سپری شدن دوره سرد شدن اتفاق می افتد.
اگر می خواهید برای ایام عید نوروز پیازی سنبل گل بدهد، اواخر بهمن گلدان را به مکان گرم تر ببرید. با افزایش دما گلدهی زودتر انجام می شود.
تکثیر سنبل
روش های تکثیر سنبل:- بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
تکثیر سنبل از طریق بذر
سنبل دارای فرم کاغذی است و رشد آن به روش بذر 6-4 سال طول می کشد (برای گلدهی گیاه.) پیاز سنبل یک ساله است و کیفیت گل های سال دوم خوب نیست.
(از برخی پیازها مانند پیاز نرگس می توان گل های مرغوب را برای چندین سال بدست آورد). سنیل به طور طبیعی پیازهای کوچک تولید می کند. به منظور تولید بیشتر لامپ، استفاده از دو روش شکاف ته و برداشتن ته مرسوم است.
تکثیر سنبل با ته برداری (Scooping)
در این روش صفحه پایه حباب به صورت افقی با چاقوی منحنی برداشته می شود. در قسمت های بریده شده تعداد زیادی پیاز تولید می شود که می توانیم آنها را پرورش دهیم انجام این روش به مهارت خاصی نیاز دارد.
بیشتر بخوانید» نحوه کاشت و پرورش گیاه زرشک زینتی |
تکثیر سنبل با ته شکافی(Scoring)
در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد.
در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد.
نور مناسب برای سنبل
سنبل مخصوصاً در زمان گلدهی به نور زیادی نیاز دارد بنابراین اگر آن را در داخل خانه نگهداری می کنید، روشن ترین مکان را برای این گل زیبا مثلاً در کنار پنجره جنوبی انتخاب کنید.
آبیاری سنبل
سنبل به آبیاری زیادی نیاز ندارد. هر زمان که سطح خاک خشک شد آبیاری کنید. مراقب باشید آبیاری زیاد باعث پوسیدگی پیاز می شود.
نگهداری از سنبل
سنبل یک گل دائمی نیست بنابراین نباید انتظار داشته باشید که این گل همیشه ماندگار باشد ماندگاری گل یک ماهه است اما پس از از بین رفتن گل پیاز آن را از خاک جدا کرده و ساقه را ببرید. تا سال بعد در جای خشک و تاریک بگذارید بکارید و سبز می شود.
کود دهی به گل سنبل
لازم نیست، اما در صورت امکان مقداری (10%)کود دامی یا ورمی به خاک آن در زمان کاشت اضافه گردد.
بیشتر بخوانید" |
خاک مناسب برای سنبل
این خاک برای کوکوپیت و پیت ماس یا مخلوطی از کود، خاک برگ، ماسه و خاک باغچه مناسب است.
نکاتی برای کاشت سنبل در فضای باز
پیاز سنبل را باید در اوایل پاییز در باغچه بکارید اگر این کار انجام شود، گیاه شما قبل از زمستان زمان کافی برای رشد و ریشه دهی مناسب خواهد داشت. برای کاشت پیاز باید نقطه ای را انتخاب کنید که از شمال در آفتاب کامل و در جنوب سایه باشد.
برای پرورش سنبل باید از خاک غنی، مرطوب و با زهکشی مناسب استفاده کنید از مقداری کود آلی برای غنی سازی خاک استفاده کنید و مطمئن شوید که کود به خوبی با خاک مخلوط شده است. پیاز را در عمق حدود 24 سانتی متری در خاک بکارید. هر پیاز را به فاصله 6 تا 9 سانتی متر از دیگری در خاک بکارید.
نگهداری سنبل در فضای باز
اگر در منطقهای زندگی میکنید که زمستانهای سرد دارد و یخبندانهای شدیدی در این منطقه رخ میدهد که زمین یخ میزند، می توانید برای محافظت از پیاز یک لایه مالچ بر روی خاک بکشید
نگهداری سنبل پس از گلدهی
در پاییز خاک سنبل را در دوره های خشک مرطوب نگه دارید. پس از گلدهی سنبل در بهار، گل را از ساقه جدا کنید اما به برگها دست نزنید و بگذارید به طور طبیعی خشک شوند می توانید محیط اطراف را با گیاهان یک ساله یا چند ساله پر کنید.
شما باید یک برنامه یک ساله برای اضافه کردن کمپوست داشته باشید تا نیازهای غذایی سنبل را برآورده کنید اندازه گل پس از چند سال کاهش می یابد و به همین دلیل برخی از باغدارانی که در باغ خود سنبل دارند از این گیاه به عنوان گیاه یک ساله استفاده می کنند. بعد از اتمام دوره گلدهی پیاز را جدا کرده و برای دوره بعد از پیاز جدید استفاده می کنند.
بیماری ها و آفات سنبل
زرد شدن برگها: خشکی زیاد و عدم آبیاری کافی و نور ضعیف باعث این عارضه می شود.
گلدهی: خشکی کمپوست، کوچک بودن پیاز در زمان کاشت و دمای زیاد باعث این عارضه می شود.
باز نشدن جوانه ها: یکی از دلایل آن خیس شدن جوانه ها در هنگام آبیاری است، آبیاری نامنظم نیز باعث این عارضه خواهد شد.
شکل بد گل: به این دلیل است که گیاه هنگام آماده شدن برای جهش در مکانی گرم قرار داشت.
پوسیدگی سنبل : آبیاری زیاد علت این عارضه است.
کشیدگی و ریزش برگ: محیط کم نور و تاریکی باعث این ناهنجاری شده است.